Αστυλέκτης, Ωρολέκτης, Μεταλλάκτης

Κανείς μας δε γνώριζε τα παραπάνω (εσείς τα γνωρίζετε;) μέχρι την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 όπου οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω επισκέφθηκαν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην Κηφισιά. Μείναμε άφωνοι από την ποικιλία των εκθεμάτων, την οργάνωση του χώρου, την πολύ καλή ξενάγηση και τη διαδραστική συμμετοχή των μαθητών μας. Εύγε στους υπευθύνους!!
 Στόχος του μουσείου είναι να αφηγηθεί την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα και να συνδέσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μέσα από την έννοια της επικοινωνίας. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους: την «προηλεκτρική» που περιλαμβάνει τις τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις από την ελληνική αρχαιότητα και το Βυζάντιο, καθώς και τη «μεταηλεκτρική» περίοδο που αφορά στις τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις από την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού μέχρι τις νεότερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
 Αρχικά μάθαμε για το πρώτο μέσο μετάδοσης μηνυμάτων των αρχαίων Ελλήνων, τη φωτιά. Ενημερωθήκαμε για τις «Φρυκτωρίες», το πρώτο οργανωμένο δίκτυο οπτικής επικοινωνίας στην αρχαιότητα, για την «Πυρσεία» και το πώς λειτουργούσε ο «Υδραυλικός Τηλέγραφος», η πρώτη «συσκευή» αποστολής αρχαίων sms!
 Με τον ηλεκτρισμό τον 18ο αιώνα, ο Σάμιουελ Μορς, το 1837 παραδίδει στην ανθρωπότητα το σύστημα ηλεκτρικής τηλεγραφίας και τον γνωστό κώδικα Μορς. Στο μουσείο τηλεπικοινωνιών είδαμε το χειριστήριο του Μορς και θα ακούσαμε τους ήχους του μορσικού κώδικα να «συνθέτουν» το δικό μας μήνυμα. Είδαμε
ένα ομοίωμα της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής (candlestick) του Σκοτσέζου Γκράχαμ Μπελ από το 1876, χειροκίνητες τηλεφωνικές συσκευές από τον Siemens και τον Ericsson, και τον ασύρματο του Ιταλού Μαρκόνι.
 Χαρήκαμε όταν η Μαρία ανέλαβε το ρόλο της τηλεφωνήτριας και συμμετείχε στο χειρισμό ενός χειροκίνητου αληθινού και πλήρως λειτουργικού τηλεφωνικού κέντρου. Ο χώρος ήταν ο αληθινός χώρος τεχνικής υποστήριξης των 1700 συνδρομητών του ΟΤΕ στην Κηφισιά!!!
 Εντυπωσιακό στο τέλος ήταν το πλήρως λειτουργικό και αληθινό τηλεοπτικό στούντιο αναλογικής λήψης και μετάδοσης τηλεοπτικής εικόνας από τα πρώτα χρόνια της τηλεόρασης στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60.
Τι να πει κανείς βέβαια για τον κ. Almont B.Strowger, νεκροθάφτης στο επάγγελμα, που η ανάγκη του να βρει πελάτες τον οδήγησε το 1889 στην εφεύρεση του αυτόματου επιλογέα ενός συστήματος ηλεκτρομαγνητικής μεταγωγής τηλεφωνικής γραμμής, που δεν επέτρεπε την υποκλοπή των τηλεφωνημάτων, καταργώντας το τηλεφωνικό κέντρο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *