ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΙΟΝ

Ή ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει από πολύ παλιά. Οι Αζτέκοι Ινδιάνοι στον Αμαζόνιο κατανάλωναν ροφήματα σοκολάτας πολύ πριν έρθει αυτή στην Ευρώπη. Την παρασκεύαζαν από αλεσμένους κόκκους κακάο. Στην Ευρώπη και την Αφρική ήρθε το 1527 μΧ. Το δένδρο που παράγει το κακάο καλλιεργείται στο γεωγραφικό πλάτος του Ισημερινού. Είναι τροπικό και παράγει καρπούς μέγεθος μακρόστενου πεπονιού από τους οποίους βγαίνουν 20 έως 50 σπόροι κακάου μεγέθους αμυγδάλου. Αυτοί αφού υποστούν ζύμωση και αποξηρανθούν μεταφέρονται στα εργοστάσια στα οποία μετατρέπονται σε σοκολάτα.
Μαθητές της ειδικότητας «Τεχνολόγος Τροφίμων και Ποτών» του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω είχαν την τύχη την 11η Φεβρουαρίου 2019 να επισκεφθούν τη Σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Μια εταιρεία που ξεκίνησε να παράγει σοκολάτα από 1930 και είναι καθαρά Ελληνική. Σήμερα εκτός από το εργοστάσιο του Νέου Φαλήρου έχει και άλλα δύο εργοστάσια. Παράγει πολλά προϊόντα που σχετίζονται με τη σοκολάτα. Έχει κύκλο εργασιών ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το προσωπικό της ανέρχεται στα 950 άτομα και εξάγει τα προϊόντα της σε πολλές χώρες της Βαλκανικής, επίσης στη Βόρειο Αμερική, Αυστραλία, Κίνα, Ιαπωνία και Αίγυπτο. Η παρασκευή της σοκολάτας δεν είναι εύκολη διαδικασία. Γίνεται ένα χαρμάνι από σπόρους κακάου διαφόρων χωρών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Αφού καβουρντιστούν ξεφλουδίζονται και κατόπιν ένα μέρος τους γίνεται σκόνη κακάο απ όπου αφαιρείται το βούτυρο του κακάο.
Η σκόνη που μένει μετά την αφαίρεση του βουτύρου πουλιέται ως κακάο για τα ροφήματα. Αυτό το βούτυρο που βγήκε θα προστεθεί αργότερα στο μείγμα της σοκολάτας δηλαδή μαζί με το υπόλοιπο μέρος της σκόνης. Σ? αυτό το μείγμα προστίθεται ζάχαρη και σκόνη γάλακτος. Γίνεται κατόπιν μια επεξεργασία που ονομάζεται λέπτυνση της σοκολάτας σε κατάλληλες θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα για να μη κρυσταλλώσει. Η όλη διαδικασία ελέγχεται διεξοδικά και η παραμικρή απόκλιση δεν δίνει το σωστό αποτέλεσμα. Γίνεται ποιοτικός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και στο τέλος συσκευάζεται ρομποτικά και αποστέλλεται το προϊόν στο εμπόριο. Πάρα πολλά προϊόντα μπορούν να παραχθούν με βάση τη σοκολάτα αφού προστεθούν σ αυτή διάφορα υλικά.
Στο εργοστάσιο έγινε επίδειξη όλης της διαδικασίας από τον κύριο Βασιλείου με εξήγηση των σταδίων παραγωγής και αφού προβλήθηκε ένα βίντεο δόθηκε σε κάθε μαθητή μία σακούλα με προϊόντα της εταιρείας. Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη που κέρδισε τις καρδιές των μαθητών, αφήνοντάς τους γλυκές αναμνήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *