Επίσκεψη στη χαλβαδοποιεία Κοσμίδη

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 έγινε η πρώτη επίσκεψη για το σχολικό έτος 2019-2020 της Β? τάξης του τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος» του 1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΑΛΕΩ στη βιοτεχνία παρασκευής παραδοσιακού χαλβά «Κοσμίδη ? Γαβρίλη» στη Δραπετσώνα.
H συγκεκριμένη βιοτεχνία, με τον ερχομό των προσφύγων το 1924, έφερε τον χαλβά στην Ελλάδα. Σήμερα γίνονται μεγάλες εξαγωγές αυτού του προϊόντος και από άλλες βιομηχανίες.
Ο συγκεκριμένος χαλβάς παρασκευάζεται στο ίδιο μηχάνημα (διαστάσεων 3×10), που ο μικρασιάτης Κώστας Μεζαρντάσογλου έφτιαξε στη Δραπετσώνα πριν 95 χρόνια και με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο. Δεν χρησιμοποιούνται νέες τεχνολογίες, οι οποίες ναι μεν αυξάνουν την ποσότητα, αλλά υποβαθμίζουν την ποιότητα. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της παραδοσιακής βιοτεχνίας είναι η εμπειρία των εργατών, οι οποίοι λαμβάνουν και πενταετή εκπαίδευση ώστε να έχει ο χαλβάς την υφή που τον κάνει τόσο ξεχωριστό.
Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιείται η καραμέλα σε θερμοκρασία 110 βαθμών που αναμιγνύεται μόνο με τα χέρια με ταχίνι και κακάο ή αμύγδαλα. Κάθε λάθος εξάλλου αχρηστεύει την παρτίδα.
Οι ιδιοκτήτες διατηρώντας την παράδοση παρασκευής του χαλβά δεν επιθυμούν την επέκταση της βιοτεχνίας, η οποία καλύπτει την εγχώρια αγορά και κάνει και μικρές εξαγωγές.
Η ενημέρωση των μαθητών ήταν πλήρης και αναλυτική. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δοκιμή του ολόφρεσκου χαλβά από τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές.
Υπεύθυνος καθηγητής:Γιάννης Σφέτσος
Συνοδοί καθηγητές:Κανελλόπουλος Γιώργος, Πηνελόπη Παπαδημητρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *