Έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τη σπάνια και πρωτότυπη έκθεση «Πικάσο και αρχαιότητα: Γραμμή και Πηλός», που οργανώθηκε και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο της σειράς «Θεϊκοί Διάλογοι» και με φόντο το project «Πικάσο-Μεσόγειος» που πραγματοποιείται σε 8 χώρες της Μεσογείου κατά το διάστημα 2017-19 και περιλαμβάνει περίπου 60 εκθέσεις, επισκέφθηκε την Πέμπτη 17/10/2019 το τμήμα Γραφικών Τεχνών του σχολείου μας.
Στην έκθεση αυτή, για πρώτη φορά, 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά, τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης. Για το μεγάλο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, η αρχαία Ελλάδα, με τη διαχρονική μυθολογία και την πλουσιότατη εικονογραφία της, υπήρξε σημαντική πηγή έμπνευσης, προσφέροντας στον ισπανό ζωγράφο ένα λεξιλόγιο ατελείωτων δυνατοτήτων προς χειρισμό και τροποποίηση.
Τα πικασικά έργα-σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του ζωγράφου από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960 προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές. Πρόκειται για γλυπτά, κεραμικά και χάλκινα έργα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους (περ. 3200 π.Χ. το παλαιότερο) έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (μέσα 3ου αι. μ.Χ. το νεότερο).
Τα παιδιά απήλαυσαν την έκθεση και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη μόνιμη συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του μουσείου. Ήταν μια καταπληκτική ευκαιρία να θυμηθούν αρχικά θέματα που είχαν διδαχθεί πέρυσι και στη συνέχεια να τα συνδέσουν με την τρέχουσα έκθεση.

Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Χωριατέλλης.
Συνοδός καθηγητής: Τάσος Ρούσσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *