Επίσκεψη στο πάρκο Τρίτση

Μια λίμνη στην πόλη μας. Αυτό ήταν το θέμα της επίσκεψης της Β΄ τάξης του Τομέα «Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος» του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω στο πάρκο Τρίτση. Εκεί έχει την έδρα της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία ανέλαβε και τη σχετική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών. Η επίσκεψη πραγματοποιήιηκε την Τετάρτη 30/10/2019.
Η ενημέρωση ξεκίνησε από τα συνηθέστερα από τα 200 περίπου είδη πουλιών που υπάρχουν στο πάρκο. Έγινε επίδειξη φωτογραφιών, άκουσμα κελαϊδίσματος και αναφορά στις συνήθειές τους. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για την ιστορία του πάρκου, τον τεχνητό υδροβιότοπο που υπάρχει εκεί και τη σημερινή κατάστασή τους.
Οι μαθητές εφοδιάστηκαν με έντυπα, στα οποία συμπλήρωναν τις παρατηρήσεις που έκαναν. Έγινε μια μεγάλη περιήγηση στο πάρκο και είδαν από κοντά ό,τι είχαν ακούσει στην αίθουσα.
Ο υδροβιότοπος, που ήταν το κύριο θέμα, παρουσιάζει το πρόβλημα του ευτροφισμού, δηλαδή της υπερβολικής εισροής τροφής από τους επισκέπτες, το οποίο, σε συνδυασμό με τη μικρή παροχή νερού, προκαλεί ασφυξία στους υδρόβιους οργανισμούς. Τελικά, εάν συνεχιστεί αυτό, η λίμνη θα πάρει έντονα σκούρο χρώμα και το οικοσύστημά της θα καταρρεύσει.
Έγιναν μετρήσεις της θολότητας του νερού της λίμνης, του ΡΗ της και κατόπιν έγιναν παρατηρήσεις στα στερεοσκόπια του πλαγκτόν.
Η επίσκεψη είχε πολύ ενδιαφέρον για τους μαθητές και πέτυχε όλους τους εκπαιδευτικούς της στόχους.

Υεύθυνη καθηγήτρια:Πηνελόπη Παπαδημητρίου
Συνοδοί καθηγητές: Γιώργος Κανελλόπουλος, Γιάννης Σφέτσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *