Προβολή ταινίας στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό οργανισμό «ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ», την Τετάρτη 6-11-2019, πραγματοποιήθηκε προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Supa Modo». Στην ταινία χρησιμοποιούνται δύο γλώσσες, Αγγλικά και Σουαχίλι, καθώς και η διάλεκτος Κικούγιου (διάλεκτος των Σουαχίλι), οι οποίες εναλλάσσονται ομοιόμορφα στο έργο.
Ο τίτλος Supa Modo εκφράζει πολλά! Η πρώτη λέξη αφορά την προφορά της λέξης super, όπως θα την εξέφραζε ένα παιδί της Κένυας. Η δεύτερη περιγράφει, κατά την εννοιολογική σημασία των Κικούγιου (διάλεκτος Σουαχίλι), την οντότητα του ανθρώπου, του ατόμου. Δεν περιορίζεται δηλαδή σε κάποια ηλικία ή φύλο. Η φράση Supa Modo λοιπόν απευθύνεται τελικά σε μια πανανθρώπινη έννοια και αποδίδεται ως «Υπερήρωας» ή «Υπεράνθρωπος».
Στην υπόθεση του έργου έχει ενδιαφέρον ο τρόπος της εγκάρδιας υποστήριξης από το λαό του χωριού Makueni στην πάθηση της μικρής Jo. Διότι, έτσι αξιοποιείται ο διαθέσιμος χρόνος της ζωής του κοριτσιού μέσω αληθινής, θετικής αγάπης και όχι απλά με λόγια. Μα κυρίως, δίχως οίκτο! Η φαντασία της Supa Modo καλπάζει ή μάλλον καλύτερα πετάει μακριά, όχι μόνο από την προσωπική πάθηση, αλλά και από τα σύνορα της, αυστηρά οριοθετημένης, οικονομικής επιβίωσης του χωριού της.
Εμείς συγκινηθήκαμε, προβληματιστήκαμε και εντυπωσιαστήκαμε με τις κινηματογραφικές τεχνικές που έλαβαν χώρα στην υπόθεση του έργου. Σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα!!!

Υπεύθυνος καθηγητής: Γιάννης Χωριατέλλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *