Επίσκεψη σε παρασκευαστήριο έτοιμου φαγητού.

Η ειδικότητα Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω, στις 22/11/2019, πραγματοποίησε επίσκεψη σε παρασκευαστήριο έτοιμου φαγητού μεγάλης αλυσίδας super market, το οποίο εφοδιάζει αυθημερόν όλα τα καταστήματα της αλυσίδας στην Ελλάδα.
Επειδή το έτοιμο φαγητό μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, εάν δεν τηρηθούν κατά γράμμα οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας (οι οποίοι διδάσκονται στους μαθητές της ειδικότητας), ο χώρος επίσκεψης τηρούσε όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με χειρουργική κλινική παρά με μια μεγάλη κουζίνα. Δεν επιτρέπονταν η φωτογράφιση στο εσωτερικό του παρασκευαστηρίου και για λόγους ασφαλείας οι μαθητές φόρεσαν ειδικές στολές και πέρασαν από ειδικό μηχάνημα απολύμανσης χεριών και καλύμματος παπουτσιών. Από την ίδια διαδικασία περνούν καθημερινά και οι διακόσιοι εργαζόμενοι, σε όλες τις βάρδιες.
Αφού έγινε η σχετική ενημέρωση, ακολούθησε η ξενάγηση στο εσωτερικό του χώρου. Ο αερισμός γίνεται μέσω ειδικών φίλτρων, που δεν επιτρέπουν την είσοδο σκόνης και διαφόρων εντόμων. Παρόμοια, η έξοδος του αέρα γίνεται μέσω φίλτρων ενεργού άνθρακα ώστε να μη βγαίνουν οι οσμές έξω από το κτήριο.
Οι χώροι παραλαβής και επεξεργασίας πρώτων υλών διαχωρίζονται αυστηρά από το παρασκευαστήριο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κάποιος εργαζόμενος να μεταφέρει παθογόνους μικροοργανισμούς, π.χ. από το άψητο κρέας στο ψημένο.
Τόσο η ασφάλεια των εργαζόμενων όσο και η ασφάλεια των τροφίμων επιβάλουν να μην μπαίνουν στο χώρο παρασκευής φαγητού άρρωστοι εργαζόμενοι, μέχρι την πλήρη αποθεραπεία τους. Επίσης, οι στολές εργασίας αλλάζουν σε κάθε βάρδια και απολυμαίνονται, όπως και όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται.
Το τρόφιμο ελέγχεται διεξοδικά από τον ποιοτικό έλεγχο, τόσο κατά την παραλαβή των πρώτων υλών όσο και σ’ όλα τα υπόλοιπα στάδια. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων και άλλων αγροχημικών ουσιών δεν υπάρχει περίπτωση να παρεισφρήσουν, λόγω τακτικών δειγματοληπτικών ελέγχων.
Το τρόφιμο, μόλις ετοιμαστεί, αμέσως ψύχεται και περνάει από ανιχνευτή μεταλλικών αντικειμένων. Η συσκευασία κλείνεται, αφού εισαχθεί άζωτο, το οποίο είναι αδρανές και αντικαθιστά το οξυγόνο του αέρα, που θα δρούσε αρνητικά, προκαλώντας οξειδώσεις των θρεπτικών συστατικών.
Οι μαθητές έμειναν ικανοποιημένοι από το πολύ φιλόξενο περιβάλλον της επιχείρησης και στο τέλος δοκίμασαν τα έτοιμα τρόφιμα, αποκτώντας έτσι μια πλήρη εικόνα των προϊόντων?

Υπεύθυνοι καθηγητές-συνοδοί: Γιάννης Σφέτσος, Πηνελόπη Παπαδημητρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *