Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Κατά την επίσκεψη των μαθητών της Β΄και Γ΄τάξης του Τομέα Πληροφορικής του σχολείου μας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ίδρυμα Ερευνών),στις 22-01-2020, οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τον ρόλο του ΕΚΤ και το όραμα του, το οποίο έχει ως σκοπό την διάχυση, με τους ελάχιστους περιορισμούς, της υπάρχουσας και της παραγόμενης γνώσης με απώτερο στόχο την επαναχρησιμοποίησή της στην έρευνα, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη και την καινοτομία.
Επίσης οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τη βιβλιοθήκη και να αναζητήσουν πληροφορίες σε διάφορα ερευνητικά πεδία στον τομέα των θετικών επιστημών, μέσω των βάσεων δεδομένων του ΕΚΤ.
Τέλος, επισκέφτηκαν τον χώρο της μηχανογράφησης και παρακολούθησαν τη λειτουργία των Εξυπηρετητών (servers), στους οποίους διατηρείται όλο το ψηφιακό περιεχόμενο και τα δεδομένα.
Μέσα από την επίσκεψη οι μαθητές μπόρεσαν να κατανοήσουν την αποστολή του ΕΚΤ, που είναι η συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου & δεδομένων που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα.
Ταυτόχρονα, στο server room του ΕΚΤ είχαν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την χρήση και λειτουργία μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων (mini computers – mainframes) και να γνωρίσουν τον προηγμένο δικτυακό εξοπλισμό, καθώς και τα αποθηκευτικά μέσα στα οποία φυλάσσεται ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Υπεύθυνος καθηγητής: Παναγιώτης Αυγερινός
Συνοδός καθηγητής: Δημήτρης Κυριαζής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *