Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού

Μέρα ηλιόλουστη και φιλική η 22η του Οκτώβρη που ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του σχολείου μας, μαθητές και καθηγητές επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.
Από τον τάφο του Δεξίλεω και την στήλη της Ηγησώς στην οδό των τάφων, περπατήσαμε στο σημείο όπου έτρεχε ο Ηριδανός ποταμός στις όχθες του οποίου είχαν αναπτύξει τα εργαστήριά τους οι αρχαίοι κεραμείς από τους οποίους πήρε το όνομά της η περιοχή. Ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της αρχαίας Αθήνας που τον μοίρασε σε έσω και έξω Κεραμεικό, το Θεμιστόκλειο τείχος. Τόπος που σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της. Αγναντέψαμε νοερά από το Δίπυλον το Δημόσιο Σήμα που έφτανε παράλληλα με το δρόμο στην Ακαδημία του Πλάτωνα και οι Αθηναίοι έθαβαν εκεί τους επιφανείς πολίτες. Φανταστήκαμε τον Περικλή να εκφωνεί τον επιτάφιο λόγο του εμψυχώνοντας τους συμπολίτες του. Μπροστά μας έμοιαζε να εκτίνεται η αρχαία Ιερά Οδός, σχεδόν ταυτόσημη με την σημερινή η οποία μέσω της μεγάλης πομπής των Παναθηναίων ένωνε την μυστηριακή Ελευσίνα με τον Παρθενώνα. Φανταστήκαμε την ανάγλυφη πομπή της ζωφόρου του Παρθενώνα απλωμένη πάνω στην Ιερά Οδό και σκεφτήκαμε τη χρησιμότητα του Πομπείου γι αυτή την τελετή.
Μοναδικό αρνητικό σημείο, δεν μπορέσαμε λόγω των ειδικών συνθηκών να επισκεφθούμε το μουσείο. Ο περίφημος ταύρος αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο μας έμεινε ως εικόνα ζωγραφικής αναπαράστασης στην μάντρα δίπλα από την είσοδο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *