«Δίνω Ζωή στα ? σκουπίδια» = Ανακυκλώνω

Στα πλαίσια του έργου ΜΝΑΕ, η δράση του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω για το 2019 με τίτλο
«Δίνω Ζωή στα ?σκουπίδια» = Ανακυκλώνω
οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι ένα σύνθετο αλλά χρήσιμο θέμα. Κατανόησαν ότι η αλλαγή των καταναλωτικών συνθηκών συνεπάγεται αυξημένη τάση της παραγωγής απορριμμάτων και την επιβαρυμένη ποιοτική τους σύσταση και ότι αυτό δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξεύρεση και αποδοχή χώρων για τη διαχείρισή τους. Μελέτησαν και εξερεύνησαν ποια υλικά ανακυκλώνονται και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νέες εφαρμογές, εξοικονομώντας έτσι τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών και ενέργειας. Έτσι, οι μαθητές αποκτούν οικολογική συνείδηση, κάνουν ένα ακόμα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος και αναγνωρίζουν την αξία των πρώτων υλών που η φύση διαθέτει στον άνθρωπο.
  Τον πρώτο μήνα οι μαθητές ενημερώθηκαν στην τάξη για την ανακύκλωση και τα οφέλη της. Στη συνέχεια αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανέλαβαν να κάνουν το διαχωρισμό των διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί) από τους κάδους του σχολείου καθώς και υλικών που η σχολική κοινότητα φέρνει από το σπίτι της. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το «Πάρκο Ανακύκλωσης» στους Αγ. Αναργύρους και ανακύκλωσαν το υλικό που μεταφέρθηκε από το σχολείο μας, από το οποίο έλαβαν ανταποδοτικά δωροεπιταγές από γνωστό σούπερ μάρκετ. Επίσης ταξίδεψαν στο ΚΠΕ Λαυρίου, όπου ενημερώθηκαν για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και συμμετείχαν ενεργά στη παραγωγή σηπτικού σωρού («κομπόστ») στο πεδίο.
  Το δεύτερο μήνα οι μαθητές συνέχισαν τον διαχωρισμό των διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό,αλουμίνιο,γυαλί) από τους κάδους του σχολείου καθώς και των υλικών που η σχολική κοινότητα φέρνει από το σπίτι της. Ξεκίνησαν τις κατασκευές από χάρτινες συσκευασίες. Επίσης επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας όπου είχαν μια εξαιρετική ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση και τα χαρακτηριστικά της από τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς του κέντρου. Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στη βιομηχανική μονάδα διαλογής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που συλλέγονται στους γνωστούς μπλε κάδους, το οποίο βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή της Καλαμάτας. Εκεί ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο μηχανικό της μονάδας με την παράθεση αρκετών στατιστικών στοιχείων και είδαν την διαδικασία και τον τρόπο διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών των μπλε κάδων.
  Το μήνα Μάιο οι μαθητές συνέχισαν το διαχωρισμό των διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί) από τους κάδους του σχολείου καθώς και των υλικών που η σχολική κοινότητα φέρνει από το σπίτι της και τα ανακύκλωσαν στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αγίων Αναργύργων. Ολοκληρώνονται οι κατασκευές από χαρτί και κάδων ανακύκλωσης για τους χώρους του σχολείου από χαρτόκουτα. Οι μαθητές του τμήματος Γραφικών Τεχνών που συμμετέχουν στη δράση δημιούργησαν τις αφίσες για τα διάφορα είδη ανακυκλώσιμων υλικών και τέλος έγινε συλλογή των ερωτηματολογίων σχετικά με την ανακύκλωση, που είχαν δοθεί στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου ώστε να γίνει η αποδελτίωση.