ΔΡΑΣΗ 02 - ΑΦΙΣΑ-logo

Ο Χορός και η Ενέργεια των σκουπιδιών … συνεχίζεται

Στα πλαίσια του έργου ΜΝΑΕ, η δράση του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω για το 2020 με τίτλο
Ο Χορός και η Ενέργεια των σκουπιδιών … συνεχίζεται
είχε στόχο οι μαθητές να μπουν σε διαδικασία συστηματικής διερεύνησης για θέματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, τα υλικά και τον τρόπο ανακύκλωσης καθώς και για την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την τέχνη μέσα από την ανακύκλωση και την οικολογία και ταυτόχρονα να αναπτύξουν δεξιότητες με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία πρωτότυπων έργων.
  Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν στην τάξη για την ανακύκλωση και τα οφέλη της και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες ανέλαβαν να κάνουν το διαχωρισμό των διαφορετικών ανακυκλώσιμων υλικών (πλαστικό, αλουμίνιο, γυαλί) από τους κάδους του σχολείου, καθώς και υλικών που η σχολική κοινότητα φέρνει από το σπίτι της. Οι μαθητές επισκέφθηκαν το «Πάρκο Ανακύκλωσης» στους Αγ. Αναργύρους και ανακύκλωσαν το υλικό που μεταφέρθηκε από το σχολείο μας, από το οποίο έλαβαν ανταποδοτικά δωροεπιταγές από γνωστό σούπερ μάρκετ. Οι μαθητές «μένοντας σπίτι» αναζήτησαν πληροφορίες από το διαδίκτυο για τα υλικά που ανακυκλώνονται και πως από αυτά μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ή θερμική ενέργεια.
  Επιστρέφοντας στο σχολείο οι μαθητές της Α΄ τάξης στις 18 Μαΐου συνέχισαν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης με μεγάλη χαρά. Έγινε ο διαχωρισμός μεγάλου όγκου πλαστικών – αλουμινίου και γυαλιού. Συγκέντρωσαν τα καπάκια από τα μπουκάλια και μαζί με τα προηγούμενα συσκευάστηκαν για να σταλούν στο ίδρυμα παραπληγικών στα Γιαννιτσά. Παρά την μειωμένη προσέλευση, μερικοί μαθητές συνέχισαν τις κατασκευές από χαρτί και η «διαδικτυακή» ομάδα άρχισε να επεξεργάζεται το υλικό που ο καθένας είχε συγκεντρώσει «μένοντας σπίτι» για την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια. Τις λίγες ημέρες του Ιουνίου οι μαθητές συνέχισαν τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, τις κατασκευές από χαρτί καθώς και την δημιουργία παρουσίασης του προγράμματος.
  Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μαζί με τους νέους μαθητές της Α΄ τάξης έγινε συζήτηση και ακούστηκαν διάφορες απόψεις για την κατασκευή του φυλλαδίου καθώς και για την κατασκευή των κάδων ανακύκλωσης για το σχολείο μας. Οι μαθητές τελείωσαν τις κατασκευές τους τόσο από χαρτί, όσο και τους τρεις ξύλινους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί.