Μισαλλοδοξία

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Μισαλλοδοξία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Παρεμπιπτόντως, μισαλλοδοξία είναι «ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία, στην οποία μισείς τον άλλον επειδή πιστεύει κάτι διαφορετικό από εσένα».
Η παράσταση βασίζεται στην τέταρτη ιστορία της «Μισαλλοδοξίας» της θρυλικής βωβής ταινίας του D.W. Griffith, παραγωγής 1916. Γι? αυτή τη θρυλική, τρίωρη, βωβή ταινία έχει ειπωθεί πως κάλλιστα μπορεί να σταθεί δίπλα στην 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και τα έργα τέχνης του Μιχαήλ Άγγελου. Ο δημιουργός, μέσα από τέσσερις παράλληλες ιστορίες, εκφράζει τον προβληματισμό του πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά οτιδήποτε άλλο εκτός από την ειρήνη;».
Ακριβώς 100 χρόνια μετά, η Ιώ Βουλγαράκη επιλέγει να μεταφέρει στη σκηνή την τέταρτη ιστορία της «Μισαλλοδοξίας», όπου ένα νεαρό ζευγάρι ερωτεύεται με φόντο τον άγριο καπιταλισμό και πουριτανισμό της Αμερικής του 1914-1915. Ηθοποιοί και μουσικοί ενώνονται σε ένα επικό, βωβό μουσικοθεατρικό θέαμα, όπου τα πρόσωπα δεν έχουν ονόματα και ο τόπος δεν έχει σημασία, δίνοντας την αίσθηση ενός παράξενου παραμυθιού.
Μετά το τέλος της παράστασης μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους συντελεστές της.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *