«Το σχολείο του θεατή»

«Το σχολείο του θεατή», είναι ένα πρωτότυπο και σημαντικό πρόγραμμα σχετικό με τη θεατρική παιδεία των μαθητών, εγκεκριμένο από ΙΕΠ/ΥΠΑΙΘ και επιχορηγούμενο από το ΥΠΠΟ. Το σχολείο του θεατή, γεννήθηκε από τη διαπίστωση της ανάγκης εκδημοκρατισμού της πρόσβασης στην τέχνη του θεάτρου από τη μια και από την άλλη της δημιουργίας κριτικών θεατών.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την κα Μυρτώ Ράις και υλοποιείται από την ίδια και την κα Δήμητρα Λούπη. Οι θεατροπαιδαγωγοί επιλέγουν παραστάσεις της φετινής σεζόν και οι σχολικές ομάδες που συμμετέχουν, επιλέγουν τουλάχιστον δύο από αυτές για να παρακολουθήσουν σε κανονική βραδινή παράσταση. Παράλληλα πραγματοποιούνται στο σχολείο ειδικά σχεδιασμένα δίωρα θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια που συνοδεύουν κάθε παράσταση. Στόχος των εργαστηρίων είναι να φέρουν στην επιφάνεια τον πολύ προσωπικό και υποκειμενικό κόσμο που το θέαμα γέννησε στον κάθε μαθητή/θεατή και μέσω της ανταλλαγής του παιχνιδιού και της δημιουργικής δράσης, η ομάδα να αποκτήσει κριτική ματιά και συλλογική αντίληψη του έργου.
Η κα Μαίρη Τσώνου και ο κ. Γιάννης Χωριατέλλης, ως υπεύθυνοι του προγράμματος, δημιούργησαν μια ομάδα από 26 μαθητές. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, οι μαθητές με συνοδούς τον κ. Χωριατέλλη και τον κ. Γιώργο Δεματά είδαν την πρώτη τους παράσταση, «Ο χορός της φωτιάς» μια παράσταση για τον Πόντο, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Η εμπειρία των παιδιών, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο σημείο συνάντησης, περιποιημένοι για βραδινή έξοδο, ήταν πρωτόγνωρη. Στο εντυπωσιακό θέατρο, οι μαθητές ανάμεσα στους υπόλοιπους θεατές παρακολούθησαν μια καθηλωτική παράσταση. Με τη γνωστή ιδιομορφία των παραστάσεων του Άρη Μπινιάρη και αυτή η παράσταση βασιζόμενη στη δύναμη της μουσικής, της κίνησης και της αναπαράστασης μας θυμίζει «?την καταστροφική επέλαση του ολοκληρωτισμού στην περιοχή του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα και γίνεται η αφορμή για να εστιάσουμε στις γονιμικές ιδιότητες ενός λαού που εγείρεται και μάχεται ενάντια στις δυνάμεις που αρνούνται τη ζωή».
O μουσικός καμβάς αντλεί την αισθητική του τόσο από τη σύγχρονη όσο και από την παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής του Πόντου. Η αναπαραγωγή-εκτέλεση της μουσικής γίνεται ζωντανά από τρεις μουσικούς με κρουστά και έγχορδα, σε συνδυασμό με ηλεκτρικές συνθέσεις.
Η παράσταση εντυπωσίασε και άγγιξε συνοδούς και μαθητές. Φύγαμε, ανάλογα με τα βιώματα, τα ακούσματα, τις εμπειρίες και τα διαβάσματά μας ο καθένας, με τους δικούς του συνειρμούς ή τις απορίες του.
Όλα τα παραπάνω διατυπώθηκαν και εκφράστηκαν πιο συγκεκριμένα, στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας με την κα Ράις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *