fantasy

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2023 ο τομέας Γεωπονίας επισκέφτηκε τον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο.
Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος που βρίσκεται στο άλσος Χαϊδαρίου ιδρύθηκε και συντηρείται από τα έσοδα των κληροδοτημάτων του Αλεξάνδρου Διομήδη. Εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας, ο Κήπος είναι ένα ιδανικό φυσικό καταφύγιο της πανίδας και η έκταση είναι μέρος του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής του όρους Αιγάλεω – Ποικίλου. Επειδή το οικοσύστημα είναι προστατευμένο από τις δυσμενείς ανθρώπινες επεμβάσεις, παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός πλήρους και αδιατάρακτου τροφικού πλέγματος.
Αποτελεί επίσης πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής και πνευματικής ηρεμίας για τους κατοίκους μιας αστικής περιοχής, όπως είναι η δυτική Αττική και λειτουργεί ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού. Τα φυτά που καλλιεργούνται επισημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα και τη γεωγραφική τους εξάπλωση. Το προσωπικό του Ιδρύματος διαθέτει ικανή επιστημονική εμπειρία σε θέματα διατήρησης και κυρίως αναπαραγωγής ενδημικών, σπανίων και απειλουμένων ειδών της ελληνικής χλωρίδας.

Το πρώτο μέρος της ξενάγησης αφορούσε την επίδειξη-επιμόρφωση πάνω στα είδη των φυτών που υπάρχουν στον κήπο. Τα είδη αυτά είναι πάρα πολλά και λόγω του περιορισμένου χρόνου της επιμόρφωσης έγινε επιλογή των πιο χαρακτηριστικών ειδών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο τμήμα υδρόβιων φυτών και υδρόβιας πανίδας.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας παρουσίασε ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σαρκοφάγα είδη πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *